De band die ze opbouwt met de bewoners, is voor Cherelle een reden waarom ze haar werk zo leuk vindt. Cherelle: “Elke bewoner heeft een andere begeleidingsstijl nodig en andere behoeften. Doordat we samen een soort familie vormen, leer je iedereen heel goed kennen. En de bewoners leren ons (de begeleiders) ook goed kennen. Iedereen kan zichzelf zijn. Sinds ik hier werk, ben ik elke bewoner gaan waarderen om wie hij of zij is.”
Avondje naar de bios
Op de woning waar Cherelle werkt is vanaf zeven uur ’s ochtends tot ’s avonds elf uur begeleiding aanwezig. “Als ik een ochtenddienst heb, maak ik sommige bewoners wakker en help ik ze bijvoorbeeld bij het klaarmaken voor de dag. Soms komt het voor dat iemand niet zoveel motivatie heeft of angst ervaart, dan gaan we met diegene in gesprek en proberen we hem of haar te motiveren.”
Er zijn bewoners die na de dagstart naar school of werk gaan, anderen hebben een andere dagstructuur. “Je kunt het echt zien als een huishouden waarbij iedereen z’n eigen weg gaat. Als ze weer thuis zijn, moeten de huiselijke klussen ook gedaan worden. De was, kamers opruimen, huiswerk, enzovoorts.” Er worden ook regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. “Dat vind ik één van de leukste dingen van mijn werk. Zo gaan we weleens naar de film en laatst zijn we met een groepje op stap gegaan. We kijken naar de behoeften van de cliënten en doen activiteiten die bij de bewoners passen.”
Samen kunnen we het
Een band met elkaar opbouwen is volgens Cherelle heel belangrijk in dit werk. “Deze jongeren moeten zichzelf kunnen zijn en het kunnen aangeven als er iets aan de hand is.” Als voorbeeld legt ze uit dat iemand soms heel boos kan zijn. “Die spanning of boosheid komt ergens vandaan. Op zo’n moment ben ik heel geduldig en empathisch. We gaan met elkaar in gesprek. Ik zeg dan bijvoorbeeld: ‘Ik help je erdoorheen. Ik blijf bij je. We doen het samen en je kunt het!’ Als de rust teruggekeerd is, ben ik allang vergeten dat iemand even daarvoor lelijk tegen me deed,” zegt ze lachend.
“Als iemand een slechte dag heeft, dan benoem ik dat. Bijvoorbeeld op deze manier: ‘Als jij 40% doet, dan doe ik 60%. Ik vul jou aan. Samen kunnen we het. Je hoeft het niet alleen te doen.’ Dat geeft weer vertrouwen en dat is heel mooi om te zien.”
Het werken met deze doelgroep is erg speciaal voor Cherelle. “Ze verwarmen zo vaak mijn hart. Ik geef echt om ze. Het geeft mij veel energie om met deze doelgroep te werken.”
Werken bij ASVZ
Wil jij net als Cherelle ook werken met cliënten met een lichte verstandelijke beperking? Kijk in het overzicht of er een passende vacature voor je bij zit? Geen zorgopleiding? Geen probleem, je kan bij ASVZ starten als ondersteunend begeleider en wij zorgen ervoor dat jij de juiste diploma's haalt.