“Ik begon mijn carrière als onderwijsassistent. Hoewel ik dit erg leuk vond, wilde ik dichterbij de zorg staan. Daarom ben ik bij ASVZ gaan werken. Het voelt als een hechte familie waarin iedereen elkaar kent en ondersteunt. Wat mij aansprak was de Triple-C visie. Hier kijken we niet naar het gedrag van de bewoners, maar vooral de behoefte die daarachter ligt. Ik kreeg de ruimte om zorg te bieden op een manier die echt bij mij past. We zoeken uit waar bepaald gedrag vandaan komt, verbeteren het en zetten steeds stappen vooruit. Bij een bewoner merkten we bijvoorbeeld dat muziek haar rustig maakt. Ik leer heel veel van de bewoners.”
Kansen
Deniz is blij met de kansen die hij bij ASVZ krijgt. “Ik haalde tijdens mijn werk mijn diploma Persoonlijk Begeleider niveau 4. Na drie jaar kreeg ik de kans om door te groeien naar teamleider van een nieuwe woning op de Lingebolder, waar we intensieve zorg bieden. Dit was een enorme uitdaging, maar een hele mooie kans om verder te groeien. Ik ontdekte niet alleen meer over leiderschap, maar ook over mezelf. Zoals een van mijn sterkte punten geduld hebben. Maar ook mijn valkuilen en hoe belangrijk samenwerken is. Nu ik teamleider ben, zou ik niet anders meer willen. Ik zie overal een kans om de zorg te verbeteren en dat vind ik mooi. Ik ben door privéomstandigheden een half jaar afwezig geweest. Ik kwam terug op een andere woning en deze had een doorstart nodig. Een mooie uitdaging die ik met beide handen aangreep.”

Werken in de intensieve zorg
De bewoners waar Deniz mee werkt zijn tussen de twintig en veertig jaar oud. De cliënten hebben een ernstig verstandelijke beperking. Hun emotionele leeftijd varieert van nul tot zesendertig maanden en kunnen niet goed kunnen praten. “Ik zeg niet dat dit werk altijd makkelijk is. Soms zijn er dagen dat je alles geeft en dan toch niet het resultaat ziet wat je graag wil. Maar dan is er dat ene moment waarop een bewoner je stralend aankijkt, omdat je hem begreep zonder woorden. Of het moment waarbij iemand die normaal veel spanning voelt, zich veilig genoeg voelt om een grapje te maken. Dan weet je weer waarom je dit werk doet. Als de bewoners een goede dag hebben, ga ik met een voldaan gevoel naar huis. Dan ben ik van betekenis geweest en dat is onbetaalbaar.”
Trots
Deniz maakt veel momenten mee waar hij trots op is. “Vooral de succeservaringen met bewoners maken mij trots. Op mijn vorige woning waren bewoners heel lang geleden of nog nooit op bewonersvakantie geweest. Samen met het team regelden we toen een vakantie. Dit gaf zo’n kick. De bewoners genoten volop. Het was leuk om dat mee te maken. Je haalt de bewoners uit hun veilige omgeving. Tijdens zo’n vakantie moeten we dan echt op elkaar vertrouwen. Omdat je dag en nacht samen bent krijg je een hechte band met elkaar. Soms kom ik nog bewoners tegen waarmee we op vakantie zijn geweest. Als ik ze spreek hebben ze het er nog steeds over. Deze leuke herinneringen blijven ze altijd onthouden.”
Vooral een stapje naar voren zetten als bewoners je nodig hebben. Dat is het belangrijkste als je in de intensieve zorg werkt.
- Deniz